torsdag 7 januari 2010

LÄR KÄNNA VARGEN SOM ART OCH EKOLOGISK DEL AV NATUREN

·        Vargen i den form vi känner har funnits i 1 miljon år. Många olika arter av varg har funnits under evolutionen. Precis som det stora antalet bytesdjursarter de var specialiserade på.
·        Vargen är genom sin uthållighet och flockbeteende en anpassningsbar djurart som spridit sig över enorma ytor i Eurasien till Nordamerika.
·        Under alla dessa år har vargen hållit bytesdjurens antal i balans med sig själva. Svälter bytesdjuren får vargen mycket att äta under en tid men när bytesdjuren minskar tvinas vargen till svält också.
·        Vargen kan inte utrota sina bytesdjur, då dör de själva. Systemet är självreglerande precis som allt i naturen. Ekologin är läran om arternas inbördes samspel och beroende.
·        Naturen fungerar som en stor väv av arter som är beroende av varandra! I en rapport från Yellowstones nationalpark i Amerika visade det sig att vargens återkomst påverkade en stomängd arter. Betestrycket på vissa områden minskade och vegetationen kunde läka.
·        Vargen är ett topprovdjur det vill säga överst i näringskedjan. Det innebär att vargen påverkar alla andra arter som är mindre än den själv! Det innebär att den påverkar djur till insektsnivå och växtriket!
·        Vargens påverkan av övriga arter är också stor åt andra hållet. Fjällräven är en art som till hög grad drar nytta av vargens närvaro under vintern när det är svårt att komma åt lämlar under snön. Den äter gärna på kadaver som vargen tagit. Det gäller många andra arter som järv, kungsörn, korp, lavskrikor och mesar i skogen som gärna äter på vargens kadaver och får i sig proteiner och högvärdig energi när skogen är frusen och insekterna sover sin vintersömn i barkspringorna, svåra att komma åt!
·        En mångfaldig och variationsrik sammansättning av många olika arter får vi om topprovdjuren finns. Djur av specialiserande särarter kan finnas då. Försvinner topprovdjuren blir det en artfattigare natur på alla områden. Några arter kan lavinartat föröka sig som följd av den mänskliga klåfingrigheten.
·        När bytesdjur har rovdjur inpå sig ökar deras kullar och avkomma som på det viset kompenserar sig för förlusterna.
·        Vargen eller den vilda hunden är ett socialt flockdjur där endast ledarhanen och ledarhonan skaffar valpar. Övriga ungdjur i flocken hjälper till vid jakt. Flocken brukar inte vara större än max 8 djur. Parningstiden under senvintern feb-mars. Valparna föds på våren i en lya. Flocken rör sig nu mycket mer begränsat runt sin lya än andra årstider.
·        Vargen formar älgens utseende, beteende och älgen formar vargens utseende beteende.
·        Älgstammen hade i över hundra år ingen naturligt påverkan av rovdjur! När älg tidigare attackerades av varg stannade man och slogs! Vargar som inte hängde med sparkades ihjäl av älgen och älgar som inte var starka nog togs av vargen. Vargen stärker därför älgstammen och tvärt om.
·        När vargen utrotades var det en dum taktik av älgen att stå kvar och slåss mot skjutvapen. Det naturliga beteendet har idag försvagats. Människan skjuter ju också bort de finaste avelsdjuren för att kunna skryta för varandra om den finaste trofén. Älgstammen blir därför i kvalitet bara sämre med tiden då människan dominerar jakttrycket. Något som jägarförbundet medger själva och aldrig kommit till rätta med hur mycket de än försökt utbilda jägarna.
·        När människan tar plats i naturen att sköta balansen går det fel. Jägarsidan talar i termer av rovdjurs- eller större termen viltförvaltning, vilket i sin betydelse talar om den enorma villfarelsen att vi tror det är vår uppgift att sköta naturens balans.
·        Om en djurart tvingas leva i begränsade populationer inträder genetisk inavel och arvsanlagen blir för likartade.
·        Det finns då stor risk att sjukdomar kan slå ut hela populationen. Arvsanlagen måste uppvisa stor variation för att en art ska ha ett långsiktigt överlevnadsvärde. I Sverige är vi inte ens i närheten att uppfylla EU´s s.k. Habitatdirektiv över sällsynta och rödlistade arter.
·        Hur kan man älska sin hund och mena det, om man hatar dess stamfader vargen?
Folk för Varg verkar utifrån hänsyn till naturlagar i arbetet för vargen och de övriga stora rovdjuren, inte utifrån tillfälliga föreställningar som människor uppfunnit för att passa egna syften!

1 kommentar:

  1. Hej!

    Den 17 Januari kl 14:00 ska en manifestation hållas på Mynttorget i Gamla Stan i Stockholm!
    Det är ytterst viktigt att vi är många den dagen. Jag ber om hjälp här. Även om DU inte kan komma kanske du känner någon som kan? Ni som är med i FaceBook kan använda er av linken nedan. Klicka på länken eller kopiera den och sätt in den i ditt adressfönster och bjud in mer folk, uppmana dom att i sin tur bjuda in fler. Så att stafettpinnen förs vidare hela tiden. Har ni frågor så maila till vargmanifest@gmail.com. Tack för er hjälp!

    http://www.facebook.com/event.php?eid=263619581162&ref=mf#/event.php?eid=243959427594&index=1

    SvaraRadera