onsdag 3 februari 2010

Olaglig jakt på varg mörkas?

Spårning av vilt i syfte att döda eller skjuta är förbjudet enligt lag. Det står klart och tydligt i §2 Jaktlagen.

"Med jakt avses att fånga eller döda vilt och att i sådant syfte söka efter, spåra eller förfölja vilt."

Det här har alla riktiga jägare i ryggmärgen. Spårar (jagar) man på fel plats eller vid fel tillfälle så är det straffbart. Det intressanta är att det kommit fram uppgifter om att spårning av varg förekommit flera dagar innan jakten påbörjades. D.v.s. jakten påbörjades innan den var laglig. Folk satt och körde omkring i skogarna ända intill morgontimmarna den 2:a januari i syfte att spåra varg. Det är inget annat än grovt jaktbrott.

NWT publicerade en artikel om det hela den 2:a januari. Den togs snabbt bort, för att sedan komma upp igen, och sedan försvinna igen. Den finns dock i FHTVZHkdxQJ:nwt.se/article638451.ece+nwt+sp%C3%A5rning+varg&cd=2&hl=en&ct=clnk" http:="" myblog.adamskevstad.com="" emoticons="" tongue.png="" border="0">Googles cache. Var den för känslig?  Varför togs den så hastigt bort? Bedöm själv. Här är den i sin helhet:

"Vargarna spårade redan innan jakten
VARGJAKT: "Ett juridiskt spörsmål"


En vecka före jakten började jägare spåra med bil och snöskoter på skogsbilvägarna.
Rätt eller fel?

”Se till att ni skjuter 27 vargar” var regeringens order.

För att avskjutningen skulle lyckas gick Naturvårdsverket med på ett undantag från jaktlagen: I samband med jakten blev det tillåtet att spåra varg med motordrivet fordon, på de vägar som återfinns på lantmäteriets skala, för att ringa in och fastställa djurens ungefärliga vistelseplats.

Men sökandet började, enligt Lars Furuholm och flera jägare i Dalsland och Värmland, flera dagar före jakten.

Var det tillåtet, Lars Furuholm?

– Det är en tolkningsfråga. Allt beror på hur man ser på jakt.

Lotti Göransson Uhnell har pressjour på Naturvårdsverket:

- Spårning är jakt om syftet är att skjuta eller döda. Det står i jaktlagens andra paragraf.

Och jakten inleddes på lördagen.

Hon tillägger:

– Fast personligen har jag svårt att se hur det skulle gå att visa, juridiskt.

Fler påskjutnaEn advokat, tillika jägare, som NWTfrågar säger så här:

– Nej, det går inte att visa. Folk kör ju alltid och tittar efter varg. Att få det till jaktbrott skulle aldrig gå.

Undantaget innebar inte att man fick skjuta, förfölja eller genskjuta vargen med motordrivet fordon.

Vargjakten i Värmland och Dalarna var över på en dag. Då var ytterligare några vargar påskjutna, utanför den tillåtna kvoten."
För övrigt är det intressant att se hur dåligt pålästa många av partiernas talesmän i rovdjursfrågor är. Hur minskar man inaveln genom att skjuta vargarna? Man måste nu snabbt infria läftet om inplantering för att bli trovärdig. Något får mig dock att tro att det aldrig blir någon inplantering.

Olof Liberg menar att jakt på varg är nödvändig. Det tror jag också. Men först måste stammen vara livskraftig. Det är den långt ifrån ännu.

Olof har dock fått det där med en konflikt mellan stad och landsbygd om bakfoten. Eller kanske han är felciterad? Det är ju faktiskt så att alla undersökningar de senaste 25 åren visar att det finns ett stakt stöd för varg även i vargrevir.

Men visst är det tacksamt att dra fram personer som inte drar sig för att använda vulgoargument som att "barnen inte törs gå till skolan". Det är berättigat att fråga sig vad det är för föräldrar som inte drar sig för att skrämma sin barn på det viset. Skamligt!

Årets vargjakt blev ett spektakel, och nu måste kvasten gå i Naturvårdsverket. Här saknas helt tydligt kompetens. Jaktens organisation, eller brist på sådan, fick till följd att många vargar skadesköts för att plågas svårt. I Dalarna var det 50% skadeskjutningar. I jaktsammanhang är det snudd på brottsligt. Skadeskjut älg i 50% av fallen och du är inte välkommen i det jaktlaget igen. Skandalöst!

Jägareförbundet är skräckslaget efter den massiva kritiken mot vargjakten. Torbjörn Lövboms debattartikel får mig att minnas den rumänska diktatorn  Nicolae Ceausescus ansiktsuttryck då hans steg ut att måta massorna, och möttes av burop. Var har Torbjörn hållit hus de senaste åren? Svenska folket vill ha en livskraftig vargstam.

Thomas Ekberg anklagar motståndarna för att vara dåligt pålästa. Ett vanligt knep från jägarorganisationerna. (Ja det är Jägareförbundet som utbildar yrkesjägarna). För övrigt en utbildning med endast 6 månaders teori. En "yrkesjägare" i Sverige har på tok för lite biologisk grundkunskap för att kunna rida på några höga hästar.

Mikael Karlsson ordförande i Naturskyddsföreningen verkar vara den enda som är riktigt påläst.  Jag tror det är som han säger i sin debattartikel. Jägare går ur jägarförbunden och går med i Naturskyddsföreningen. Jägarförbunden har tappat kontakten med vanligt folk.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar