onsdag 30 december 2009

Är vargen farlig?

Kan man sätta vargens eventuella farlighet i relation till andra vardagliga livsfaror i skog och mark. Antalet dödade genom vådaskott i samband med jakt, har legat i genomsnitt på 2-3 personer per år under den senaste tioårsperioden.
Foto: Magnus Elander
I Sverige mördas 100-170 människor och 60 000 misshandlas - varje år. Rådjur orsakar i medeltal två trafikolyckor om dagen, bara i Sörmland.  Älgolyckor orsakar ungefär 10 människors död varje år i Sverige, och runt 500 skadade.
Det är helt enkelt betydligt farligare att åka ut till skogen i sin bil, än alla farorna i skogen sammantagna.
En annan illustration till vargens grad av farlighet, är att i flera av de djurparker där några av närbilderna här på www.de5stora.com fotograferats, släpptes fotograferna in helt fritt och utan övervakning till både järv, lo och varg. De anses uppenbarligen inte vara någon risk alls. 
Till björnarna däremot släpps ingen utomstående in.  Inte någonstans. Knappt ens djurskötarna. Lyssnar man på vad de människor säger, som bor där det finns riktigt gott om varg (till exempel i Lettland, Ryssland, Rumänien eller Kanada) så är mycket få av dem alls rädda för varg. Många förstår knappt frågan. En lettisk skogvaktare ställde motfrågan -"Är ni rädda för räv också?".

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar